Mange norske organisasjoner har allerede fått opp øynene for viktigheten ved å arbeide med ESG. Denne forkortelsen står for Enviromental, Social og Governance, det vil si omtrent miljøforhold, sosiale forhold og forretningsetiske forhold på norsk. Det dreier seg om svært brede fagområder, noe som også gjør det nødvendig å benytte gode verktøy.
Rapporteringskrav som utløsende faktor for mange
Selv om mange selskaper forstår at arbeid med både miljø, sosiale forhold og forretningsetikk kan bidra positivt til økonomiske resultater, er det særlig nye rapporteringskrav som bidrar til at mange også iverksetter konkrete tiltak. Derfor finnes det også skreddersydd programvare som bidrar til å gjøre arbeidet med ESG mer overkommelig.
Det er viktig å huske på at rapporteringskravene til syvende og sist er laget for å skape forandring. Selv om rapporteringen i seg er viktig for å gi et bilde av den nåværende situasjonen, er det likevel enda viktig å legge til rette for endring som fører til at både enkeltselskaper, bransjer og samfunnet som helhet kan oppnå målene sine når det gjelder både miljø, sosiale forhold og ansvarlig forretningsdrift.
Prinsipper bak måling og rapportering av arbeid med ESG
Regelverk på EU-nivå stiller spesifikke krav til hvordan arbeidet med ESG skal rapporteres, men det er imidlertid viktig å ha noen grunnleggende prinsipper i bakhodet. For eksempel kan man ta utgangspunkt i hvordan ulike områder kan knyttes til forskjellige bærekraftmål, både når det gjelder konkrete miljøeffekter, sosiale tiltak og hvordan organisasjonen i stort styrer forretningsdriften sin.
Det er dessuten mulig å ta utgangspunkt i hvordan selskapet allerede rapporterer sine finansielle måltall. For eksempel er det fornuftig å avgrense ESG-rapporteringen til samme områder som den finansielle rapporteringen, slik at de to settene med måltall blir konsistente. Det betyr også at man bør gjennomføre konsolidering på samme måte, og at man samkjører perioder slik at man kan presentere et ESG-regnskap som stemmer overens med finansregnskapet.
Programvare for finansiell rapportering og ESG
I 2024 er det ingen som vil prøve å lage finansiell rapportering med penn og papir, myndigheten stiller dessuten krav til hvilke systemer som skal benyttes til elektronisk rapportering i ulike kanaler. Det er helt enkelt ikke gjennomførbart å føre finansielle regnskap uten en skreddersydd programvare.
Det samme gjelder for ESG. Det er nødvendig å bruke programvare som skaper rammer for hvordan rapporteringen egentlig skal produseres og presenteres. En god ESG-programvare vil gjøre rapporteringen enklere, i tillegg til at den skaper mulighet for reell forandring.